Ambassade en Consulaten van België in Nederland
Home Newsroom Culturele activiteiten

Culturele activiteiten

Belgische en Nederlandse kunstenaars steken maar wat graag de grens over! Dat levert bijzondere samenwerkingen op en een zeer goed gespijsde culturele agenda in beide landen.

Dat maakt het kiezen natuurlijk wel al eens moeilijk! Daarom houdt de Belgische ambassade de agenda voor u in de gaten en maakt ze wekelijks voor u een selectie van concerten, theatervoorstellingen, tentoonstellingen en andere activiteiten in Nederland en België die absoluut de moeite waard zijn.

Heeft u zelf suggesties? Mail dan gerust naar thehague@diplobel.fed.be.

 

Herdenkingsconcert 14-18

Op 11 november zal het honderd jaar geleden zijn dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Het 'Herdenkingsconcert '14-'18 brengt dat verre verleden weer tot leven met muziek van Elgar, Mortelmans en Debussy, maar ook met poëzie en proza van onder anderen Paul van Ostaijen, Virginie Loveling en Daan Boens. Gilda De Bal en Vic De Wachter treden op als vertellers. 

Dit herdenkingsconcert met het Antwerp Symphony Orchestra o.l.v. Giancarlo Andretta vindt plaats op zaterdag 10 november in de Koningin Elisabethzaal. Meer info vindt u hier.

 

De betovering: Plock! Plock! - Grensgeval

De betovering is een internationaal kunstfestival voor kinderen op 21, 22 en 25 oktober. Ook de Belgische productie Plock! Plock! van Grensgeval zal te zien zijn.

Voor meer info neem een kijkje op: https://www.debetovering.nl/

 

SURF TRIBE - Stephan Vanfleteren

In de tentoonstelling 'Surf Tribe' legt de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (Kortrijk,1969) een cultuur bloot waarin een diep respect voor de oceaan overheerst. Vanfleteren kijkt voorbij de traditionele surfspots van Californië en Hawaï en gaat over de hele wereld op zoek naar mensen die leven op plekken waar de oceaan het land raakt. Hij legt daar een haast vloeibare gemeenschap vast van ‘onderdanen van de machtige Surf Tribe’ die de natuur als enige meester heeft. Geen actiefoto’s op azuurblauwe golven in deze fotoserie, maar serene zwart-witportretten in Vanfleterens pure en beklijvende stijl.

De tentoonstelling loopt van 13 oktober tot en met 13 januari 2019 in de Kunsthal in Rotterdam. Voor meer informatie kan u hier terecht.

 

CON AMORE - HUGO CLAUS

"Met ‘Hugo Claus, Con amore’ toont de Kunsthal, tien jaar na zijn dood, de Belgische grootmeester Hugo Claus in al zijn facetten: dichter, schrijver, schilder, theatermaker, filmregisseur, sociaal bewogen kunstenaar en ‘listig spelletjesspeler’. De tentoonstelling is samengesteld door filmmaker, auteur en bewonderaar Marc Didden - “niet óver Claus, maar vóór Claus” - en schetst een eigenzinnig en zeer persoonlijk portret." - Kunsthal Rotterdam.

De tentoonstelling loopt van 8 september tot en met 16 december 2018 in de Kunsthal Rotterdam. Meer informatie kan u vinden op de website van Kunsthal Rotterdam.

Waarom Belgen gelijk hebben en Nederlanders gelijk krijgen - belevenissen van buren over de grens - Mick Matthys

Als Belg naar Nederland verhuizen, of als Nederlander naar België, dat is helemaal niet moeilijk. Daar gaan we vaak vanuit, zonder er echt over na te denken. We zijn zo verwant, zo dichtbij en bekend, we delen zoveel gemeenschappelijks en spreken zelfs dezelfde taal. Maar dat valt tegen! 

Belg in Nederland Mick Matthys schreef er een boek over, dat in het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond wordt gelanceerd op 25 september.

Meer info kan u hier vinden.

 

WEIL ICH EIN MÄDCHEN BIN

Jubileumexpo van Odapark "WEIL ICH EIN MÄDCHEN BIN", viert 25 jaar met 25 kunstenaars uit binnen- en buitenland, waaronder de Belgische kunstenaars Berlinde de Bruyckere, Sophie Langohr, Bart Ramakers en William Sweetlove. 

Tijdens de lange periode van de expositie worden diverse kunstwerken afgewisseld in de presentatie. Daarmee is de tentoonstelling bij de opening een heel andere dan die het publiek op 27 november aantreft in Odapark. Daarbij zal steeds geput worden uit werk van 25 kunstenaars uit binnen- en buitenland. Bovendien zullen gedurende de tentoonstelling 25 verrassende activiteiten worden georganiseerd.

De tentoonstelling loopt van 19 juni tot en met 27 november 2018. Voor meer informatie kan u hier terecht.

 

Truth or Dare, Britney or Goofy, Nacht und Nebel, Jesus Christ or Superstar - Lies Pauwels

Britney or Goofy, Jezus Christ or Superstar (werktitel)

Met Britney or Goofy, Jezus Christ or Superstar (werktitel) wil Lies Pauwels een voorstelling maken met psychisch kwetsbare jongeren. Niet zozeer om hun privéproblematiek te ontvouwen, maar om hun licht eens te laten schijnen op de identiteit van onze wereld. Met de fashionwereld als metafoor voor de permanente nadruk op de aantrekkelijke aanschijn van onze hedendaagse wereld die vooral vluchtig en veeleisend is. In deze beginfase van het project zal Lies Pauwels vooral jongeren uitnodigen om te onderzoeken hoe ze deze creatie verder kunnen uitwerken.

Truth or Dare, Britney or Goofy, Nacht und Nebel, Jesus Christ or Superstar

Intussen is deze Co-laBo uitgegroeid tot een voorstelling die op 31 augustus 2018 in première gaat.T​ruth or Dare, Britney or Goofy, Nacht und Nebel, Jesus Christ or Superstar belooft geen antwoorden, maar wel een krachtig discours over problemen waar we als mens en als wereld mee worstelen. Op scène 7 jongeren met een psychische kwetsbaarheid, 3 fashionmodellen en een priester. De voorstelling is een verderzetting van Lies Pauwels’ compromisloos verlangen naar een theater waarin emotionele intelligentie en authenticiteit de boventoon voeren. In haar wereld is niets vanzelfsprekend, en toch is alles heel onmiskenbaar.
 

Speeldata:

Antwerpen, hetpaleis vrijdag 31 augustus 2018 - PREMIERE
Antwerpen, hetpaleis zaterdag 1 september 2018
Antwerpen, hetpaleis vrijdag 7 september 2018
Antwerpen, hetpaleis zaterdag 8 september 2018
Antwerpen, hetpaleis zondag 9 september 2018
Antwerpen, hetpaleis vrijdag 14 september 2018
Antwerpen, hetpaleis zaterdag 15 september 2018
Antwerpen, hetpaleis zondag 16 september 2018
Tongeren de VELINX zaterdag 29 september 2018
Aalst De Werf woensdag 3 oktober 2018
Amsterdam Stadsschouwburg zondag 7 oktober 2018
London Unicorn Theatre vrijdag 19 oktober 2018
London Unicorn Theatre zaterdag 20 oktober 2018
London Unicorn Theatre zondag 21 oktober 2018
Evergem Cultuurcentrum vrijdag 26 oktober 2018
Den Haag Koninklijke Schouwburg vrijdag 9 november 2018
Den Haag Koninklijke Schouwburg zaterdag 10 november 2018
Hasselt Cultuurcentrum dinsdag 27 november 2018
Utrecht Festival Tweetakt zaterdag 6 april 2019
Leuven 30CC dinsdag 14 mei 2019

Meer info kan u vinden op volgende websites:

Het Paleis

Lesballetscdelab

 

Contemporary Fashion - Dutch Costume Museum

Van 5 september 2018 tot en met 31 maart 2019 organiseert Het Klederdrachtmuseum de tentoonstelling Contemporary Fashion. De tentoonstelling presenteert een selectie van ontwerpen van hedendaagse ontwerpers die geïnspireerd zijn op de Nederlandse klederdracht. Deze tentoonstelling is een ode aan de hedendaagse ontwerpers die hun inspiratie haalden uit de Nederlandse klederdracht en die door middel van hun nieuwe ontwerpen de designs en vormgeving uit de klederdracht laten voortbestaan. Het Zuiderzee Museum (Collectie uit de expositie ‘Gejaagd door de wind’) en het Zeeuws Museum (collectie van de expositie ‘Handwerk’)  hebben heel genereus een aantal kostuums in bruikleen gegeven voor deze tentoonstelling.

In de tentoonstelling worden kostuumstukken van oa de volgende ontwerpers getoond;  Walter Van Beirendonck, Kasper Jongejan, Tess van Zalinge, Bas Kosters, Meeta Mastani & Marlies Visser, Viktor&Rolf, Antoine Peters, Elizabeth van der Helm, Elke Wierenga, Alexander van Slobbe en David Laport. De ontwerpers vertaalden klederdracht naar mode anno nu. Met name handwerk en duurzaamheid blijken als kernelementen van klederdracht uitstekend toepasbaar op de hedendaagse ideeën van mode en stijl.

Meer informatie kan u hier vinden.

 

Who loves the Sun - Pictura Dordrecht

Who loves the Sun - Pictura Dordrecht

Who loves the sun? Iedereen toch mogen we hopen. Of zijn er echt mensen die kou en donkerte prefereren boven warmte en licht? De menselijke geest is ondoorgrondelijk dus we sluiten niets uit.
Met deze titel gebaseerd op het prachtige nummer van Velvet Underground komt Abstracte na twee jaar terug in Pictura. Na de succesvolle tentoonstelling From Scratch doen we een poging om onszelf te overtreffen. Opnieuw een grote tentoonstelling met internationale deelnemers. En opnieuw zetten we een vitale krachtige presentatie neer.
Who loves the sun laat kunstenaars zien uit zeven verschillende landen: Bart Vandevijvere (BE), Anna-Maria Bogner (AT), Bob Bonies (NL), Gabriele Herzog (CH), Arjan Janssen (NL), Franziska Reinbothe (DE), Struan Teague (UK), Piet Tuytel (NL), Jan Willem van Welzenis (NL), John Zinsser (USA).

Who loves the Sun kan u bezichtigen van 18 augustus tot en met 23 september 2018 in Pictura Dordrecht. Meer info vindt u hier.

 

Shelter - Revue Blanche

Binnenkort is het Belgische vocaal-instrumentaal kwartet Revue Blanche twee keer te gast in Nederland, onder meer op het prestigieuze Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog.

Ze brengen er het programma “Shelter”, muziek gecomponeerd tijdens de 1e Wereldoorlog (muziek van Gurney, Granados, Debussy, Ravel, Eisler, De Falla).

Trailer : https://youtu.be/Lvp1fTTtiuc

DINSDAG 25 SEPTEMBER 2018, 20U, Kasteel Twickel Delden (NL)

DINSDAG 2 OKTOBER 2018, 20U30, Got Tjark Schiermonnikoog (NL)

Over Revue Blanche:

Revue Blanche is een vocaal/instrumentaal kamermuziekensemble met een ongebruikelijke maar bijzonder kleurrijke bezetting: sopraan (Lore Binon), fluit (Caroline Peeters), altviool (Kris Hellemans) en harp (Anouk Sturtewagen). Sinds de oprichting in 2010 heeft het ensemble een indrukwekkend parcours afgelegd. Getuige hiervan is het winnen van de VRT-Klara-award voor Jonge Belofte in 2013, de YAMaward in 2016 en het opnemen van hun positief onthaalde CD ‘Shelter’ (2015, Warner Music).

Naast kamermuziek uit de 19, 20e en 21e eeuw brengt Revue Blanche grotere multidisciplinaire producties onder meer met dans (met danseres Frauke Mariën in Bilitis), verteller (Katharina Smets in Misia), film (A Page of Madness, 2020). Ze werken ook samen met auteur Stefan Hertmans (Oorlog en Terpentijn) in het programma Shelter.

Revue Blanche speelde reeds in grote cultuurhuizen als de Elbphilharmonie in Hamburg, Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam, Temppeliaukion kirkkfo in Helsinki, Nordea concert hall in Tallinn, Opéra de Lille, Bozar, Flagey, Concertgebouw Brugge, deSingel en Muziekcentrum De Bijloke.

Zie : http://www.revueblanche.be/nl/home.html

Over het programma :

SHELTER

Geen enkele kunstvorm is zo sterk met oorlogsvoering verbonden als muziek. WOI in het bijzonder bracht een heel aantal zeer geëngageerde composities voort. Opzwepende marsen leidden soldaten naar het slagveld en klaroengeschal gaf het signaal tot de aanval. Achter de frontlijn was muziek ook therapie, die zorgde voor troost en verstrooiing en hielp om de verschrikkingen op een afstand te houden.

‘Shelter’, letterlijk ‘bunker’, heeft ook een warmere betekenis ‘bescherming’ of ‘toevluchtsoord’.

Terwijl sommige componisten hun activiteiten staakten, bleken anderen net zeer productief te zijn en hun muziek te gebruiken als uitlaatklep voor de vele tegenstrijdige emoties. Zeker is dat een groot aantal van hen blijvend beïnvloed werd door de rauwheid en gruwel van deze oorlog.

Deze persoonlijke getuigenissen, vol emotionele diepgang, wil Revue Blanche terug bij het publiek van vandaag brengen.

Link naar de CD Shelter : https://open.spotify.com/album/73v7PqO1NqYgW0GipHPXgX

Ann Veronica Janssens

Ann Veronica Janssens haar tentoonstelling in Museum De Pont in Tilburg is te bezichtigen van 10 november 2018 tot en met 31 maart 2019.

""Bewustzijnsverruimend", "grensoverschrijdend", "er is geen begin, geen midden en geen eind". Het zijn maar een paar van de beschrijvingen die vallen als er wordt gepraat over het werk van Ann Veronica Janssens. Het zijn niet enkel bejubelingen, maar ook observaties. Want hoe stel je grenzen aan een werk dat geen vorm heeft? Dat voor meer dan de helft tot stand komt in het bewustzijn van de kijker?

Vanuit een fascinatie voor ruimte was Janssens bijna architect geworden. Om te experimenteren met ruimte, te werken met licht. Maar ze vindt in de studie architectuur niet wat ze zoekt. Sindsdien werkt ze op haar eigen manier, gaat ze op zoek naar haar eigen vormentaal. En breekt ze vooral uit de ruimte, op zoek naar een vormeloze, ontastbare ervaring.
Zo creëert ze een kamer vol dichte mist waarin de bezoeker alle gevoel voor oriëntatie verliest. Of ze vult een kamer met zo'n groot geluid dat het gebouw zelf erdoor tot leven lijkt te komen (in 'Begin the Beguine').

Ze beeldhouwt met licht, ruimte en klank, is gefascineerd door vloeistoffen, zonsverduisteringen en fysische experimenten.
Haar werkwijze maakt Ann Veronica Janssens tot een volstrekt unieke kunstenares, iemand die bouwt met bijna niets om tot een wereld van gewaarwordingen te komen."

Meer informatie over de tentoonstelling kan u hier vinden.

 

Achterland - Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas

Op 2 november 2018 brengt het theater Rotterdam nog eens het sleutelwerk van de theatergroep Rosas: Achterland uit 1990 van Anne Teresa De Keersmaeker

Voor het eerst gaf de choreografe de muzikanten een centrale plaats op het podium en kregen ze een actieve rol bij de dans. Dat zou ze daarna veel vaker doen. Daarbij maakte de choreografe voor het eerst dansmateriaal voor mannen; ze voegde drie mannelijke dansers toe aan haar tot dan toe vrouwelijke gezelschap. 

Zoals altijd bij De Keersmaeker is de muziek het uitgangspunt. De kamermuziekstukken van Györgi Ligeti en Eugène Ysaÿe inspireerden de choreografe om de balans te zoeken tussen energieke virtuositeit en vertraging. De vrouwelijkheid en het minimalisme van eerdere stukken van Rosas gaan via Achterland over in een nieuwe wereld waarin grenzen en tekens vervagen.

Voor meer informatie kan u hier terecht.

 

Pure Rubens

De tentoonstelling 'Pure Rubens' toont het grootste overzicht van Rubens' olieverfschetsen dat in de afgelopen 65 jaar is getoond. In de olieverfschetsen is de briljante toets van de meester zelf altijd aanwezig. Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam bezit een zeer belangrijke collectie olieverfschetsen van Rubens. De verzameling is uniek voor Nederland en behoort tot de allerbeste ter wereld. 'Pure Rubens' toont de schilders ongekende verbeeldingskracht: het vermogen om steeds op andere manieren verhalen te vertellen, waarbij je als bezoeker wordt meegenomen en ondergedompeld. Museum Boijmans Van Beuningen en het Museo Nacional del Prado in Madrid werkten samen om de mooiste werken bijeen te brengen. Ze tonen de hand van de meester in al zijn facetten en verraden zijn temperament: gretig, levendig, barok.

De tentoonstelling 'Pure Rubens' loopt van 8 september tot en met 13 januari 2018. Meer info kan u hier vinden.

 

Musique Mosaïques - Maurice Vaute en Jacqueline Fontyn

Met Musique Mosaïques brengt het Phoenix Trio en het kamerkoor Ad Libitum o.l.v. dirigent en violist Frank de Groot enkele werken van Belgische componisten Maurice Vaute en Jacqueline Fontyn

Dit concert vindt plaats op 23 september 2018 om 15h00 in de Oude Kerk te Voorburg. Meer informatie kan u hier vinden.

 

Terre / Mer - Stefan Vanfleteren

Internationaal gerenommeerd fotograaf Stefan Vanfleteren heeft op vraag van het Gemeentemuseum van Den Haag de fotoreeks Terre / Mer gemaakt.

“De dag dat ik de zee niet meer interessant vind, dan ben ik een dood mens”, aldus fotograaf Stephan Vanfleteren (1969). Vanwege die fascinatie vroeg het Gemeentemuseum hem om naar de Zeeuwse kust te reizen en net zoals Toorop, Mondriaan, Van Heemskerck en Hart Nibbrig ruim honderd jaar geleden deden de duinen, het strand, de zee, de bomen en kerktorens vast te leggen.

In zijn fotoserie Terre / Mer overheerst, in tegenstelling tot de expressieve doeken van de kunstenaars, de verstilling. Hieraan ten grondslag ligt echter een actieve houding. Niet alleen in cameragebruik, maar ook door bijzondere plekken op te zoeken. Voor de foto’s van de zee ging hij bijvoorbeeld zelf het water in. Door die beweging erin te brengen krijgen de foto’s iets schilderachtigs en om die reden heeft Vanfleteren in deze serie ook kleur toegelaten

Het resultaat is samen te zien in de tentoonstelling "Aan Zee" met tevens werken van Toorop, Mondriaan, Van Heemskerck en Hart Nibbrig in het Gemeentemuseum in Den Haag, van 14 juli tot en met 18 november 2018. Meer informatie kan u hier vinden.

 

Cabinet of Curiosities & Sea of Tranquility - Hans Op de Beeck

 

Cabinet of Curiosities is een tentoonstelling van Hans Op de Beeck die zowel sculpturen, fotografie en video omhelst. Op de Beeck zijn nieuwste serie aan sculpturen is een hedendaagse interpretatie van de Wunderkammer: een ruimte gevuld met een brede variëteit aan curiositeiten. Deze oude traditie waar men culturele en natuurlijke objecten verzamelt stamt uit de Europese renaissance. Met zijn werk reflecteert Op de Beeck op onze complexe samenleving en de universele vraagstukken over betekenis en sterfelijkheid die hierin weerklinken.

De tentoonstelling is te bezichtigen in Amsterdam van 8 september tot en met 27 oktober 2018. Meer informatie kan u hier vinden.

Sea of Tranquility van Hans Op de Beeck opent eveneens op 8 september in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Op de Beeck raakte in West-Frankrijk geïnspireerd door de scheepswerven van Saint Nazaire, waar de grootste cruiseschepen ter wereld worden geproduceerd. Nu is de mysterieuze Sea of Tranquility van 8 september tot en met 9 juni 2019 exclusief te zien in Het Scheepvaartmuseum. Eerder was de tentoonstelling te zien in Belgie, Frankrijk, Zwitserland en Spanje en ontving ze lovende kritieken.

Meer informatie over Sea of Tranquility kan u hier lezen.

 

Naakte Wortels - Johan Creten

 

Onder de titel Naked Roots - Naakte Wortels toont museum Beelden aan Zee een selectie van circa vijftig, vaak monumentale, sculpturen in klei en brons van de ​Belgische kunstenaar Johan Creten​. Met zowel ouder als recent werk biedt deze tentoonstelling het Nederlandse publiek de mogelijkheid om uitgebreid kennis te nemen van zijn rijke oeuvre. De symbolische titel verwijst niet alleen specifiek naar de grondslag van Cretens beelden, maar spreekt ook over meer algemene thema’s zoals oorsprong, de plaats van het individu in de geschiedenis en menselijke verhoudingen.

De New York Times omschreef Johan Creten terecht als een kunstenaar die keramiek uit de ambachtelijke sfeer wist te halen en een toonaangevende plaats binnen de hedendaagse kunst bezorgde. Al sinds de jaren 80 gebruikt hij keramiek op een hoogst originele en persoonlijke manier dat resulteert in sculpturale werken met een diepe conceptuele basis. Klei is niet langer ‘le parent pauvre’ (het stiefkind), maar een materiaal met een serieuze artistieke uitstraling en oneindig nieuwe mogelijkheden.

Dat resulteerde in een omvangrijk keramisch oeuvre waarmee hij wereldwijd in talloze belangrijke musea exposeerde zoals het Bass Museum in Miami, het Crac in Sète en het Louvre in Parijs.

Naked Roots is te bezichtigen van 1 juni tot en met 23 september 2018. U kan hier meer lezen over de tentoonstelling en over Johan Cretens werk.

 

To end all wars? Geopolitical Aftermath and Commemorative Legacies of the First World War

 

With To End All Wars? the In Flanders Fields Museum (Ypres) and CEGESOMA (Brussels) once again return to this historic title for a multi-day conference, to tackle two questions: what were the consequences of the new geopolitical order installed after this so-called ‘last war’, and how is the legacy of both war and post-war order remembered up to the present day?

Read more about the conference here.

 

Verzet en verdriet in beeld

 

Met een beeldententoonstelling staat Museum Huis Doorn vanaf de zomer stil bij 100 jaar einde Eerste Wereldoorlog. De tentoonstelling geeft een overzicht van gebeeldhouwde topstukken die gemaakt zijn naar aanleiding van en in reflectie op beide wereldoorlogen. De kunstwerken zijn afkomstig uit Duitse en Nederlandse collecties en illustreren hoe beide landen met sculpturen de wereldoorlogen herdenken. Twee uitersten komen in de expositie samen: daadkrachtig verzet en intens verdriet. 

In historische landhuis van ex-keizer Wilhelm II worden beelden en grafiek van Käthe Kollwitz en andere Duitse kunstenaars van rond de Eerste Wereldoorlog gepresenteerd. In het paviljoen staan Nederlandse herdenkingssculpturen uit de Twee Wereldoorlog centraal.

 Käthe Kollwitz, Plakat Nie wieder Krieg, 1924, Kreide- und Pinsellithographie © Käthe Kollwitz Museum Köln

Van 25 augustus 2018 t/m 27 januari 2019 kan u de bijzondere beeldententoonstelling bezichtigen in Huis Doorn. Klik hier voor meer informatie.

 

DE MAN - mannelijk naakt in vele gedaanten

De Belgische kunstenaar Luk Van Soom stelt zijn werk tentoon in deze gevarieerde tentoonstelling van beelden, schilderijen, tekeningen en foto's. Het mannelijk lichaam wordt getoond in verschillende rollen en ensceneringen. Als model, sportman, danser, heilige, held of hypocriet. Of gewoon als mens: jong, oud, poserend als zichzelf of een ander, op de vlucht, in opgewonden staat of in rust. Naast Van Soom zijn er ook werken te zien van Janpeter Muilwijk en Co Westerik.

DE MAN, mannelijk naakt in vele gedaanten is te bezoeken van 20 juli tot en met 2 september in de Kunsthal KunstaanZ in Deventer.

Voor meer info kan u hier terecht.

 

Internationaal Theater Amsterdam

 

 

Vanaf augustus 2018 gaan de Stadsschouwburg en Toneelgroep Amsterdam verder onder één naam: Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Het ITA-ensemble presenteert zes nieuwe producties: Ivo van Hove regisseert Een klein leven en dood in Venetië, Michiel van Erp regisseert met Het hout zijn eerste voorstelling bij ITA en de internationaal gevierde Engelse regisseur Simon McBurney maakt De Kersentuin. Maren E. Bjørseth regisseert In wankel evenwicht bij ITA2, hun platform voor de ontwikkeling van regietalent. Tot slot hebben ze Julien Gosselin, bekend van de producties Les Particules Élementaires en 2666, aan zich kunnen binden: met Vallende Man maakt hij zijn eerste regie bij ITA.

Hiernaast valt er nog veel meer te ontdekken in het nieuwe programma van het Internationaal Theater Amsterdam. 
Bekijk het allemaal op: http://internationaaltheateramsterdam.nl

 

Nick Ervinck in Nederland

Hij mocht reeds werk tentoonstellen in de residentie van de ambassadeur in Den Haag, maar in Nederland is Nick Ervinck ook elders een graag geziene gast. In 2017 heeft hij onder meer een tentoonstelling op het Prins Bernhardplein in Nuland ('Dinzalun') en in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort ('Luce'). Bekijk het volledige programma op zijn website: www.nickervinck.com.


Het zeven meter hoge kunstwerk 'LUCE' staat sinds 20 mei bij het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.

Holland Festival 2018

Ook dit jaar kunt u kennis maken met Belgische kunstenaars in het Holland Festival

JR van FC Bergman

Hij is gehaaid, verstoken van enig moreel besef en bestormde medio jaren zeventig op meedogenloze wijze de New Yorkse beurs. Hij heet JR Vansandt en is amper elf jaar oud. De Amerikaanse schrijver William Gaddis voerde hem op in zijn experimentele roman JR (1975). Het Belgische acteurscollectief FC Bergman neemt deze satire op het superkapitalisme als uitgangspunt voor zijn nieuwe, grootse locatievoorstelling. In de voormalige Markthal aan de Jan van Galenstraat bouwen ze een torenhoog decor. Met live video, muziek en een groot spelersensemble reconstrueren ze JR’s caleidoscopische wereld. Zie hoe JR Vansandt en zijn legertje advocaten en spindoctors een ware ravage aanrichten op de Amerikaanse aandelenmarkt. Zie hoe onschuldige mensen zich vergalopperen in de wedloop om geluk.

Romeinse tragedies - Ivo van Hove

Sinds de wereldpremière op het Holland Festival in 2007 is Romeinse tragedies een ongekend succes. Ivo van Hoves revolutionaire toneelbewerking van drie Shakespearetragedies (Coriolanus, Julius Caesar en Antonius & Cleopatra) is terug in Amsterdam, in Koninklijk Theater Carré. Deze coproductie van Toneelgroep Amsterdam en Holland Festival is een sensationele multimediashow, waarin de achterkant van het politieke bedrijf in al zijn dubbelzinnigheid wordt getoond. Het publiek beweegt zich tussen de spelers en achter de schermen, kan eten en drinken op het toneel en via social media live commentaar leveren. Dit is uw laatste kans om dit meesterwerk te zien.

 

D.P.R. Korea Grand Tour

Op het juiste moment het juiste boek uitbrengen: Magnumfotograaf Carl De Keyzer heeft er een patent op. toen Cuba, la lucha uitkwam, zette Obama voet aan de grond in Havana en was Cuba niet uit het nieuws te slaan. En nu de kranten volstaan met alarmerende berichten over het historische dieptepunt dat de relatie tussen de VS en Noord-Korea bereikt heeft - met alle mogelijke gevolgen van dien - komt hij met D.P.R. Korea - Grand Tour. De Keyzer is een van de weinige fotografen die zo'n ongelimiteerde toegang kreeg tot het land. Liefst 200 verschillende locaties kon hij fotograferen, waarvan er vele nooit eerder vastgelegd mochten worden door een fotograaf. De 250 beelden die zijn 'Grand Tour' omvat -  op marsen, op de schietbaan, in de metro, bij mensen thuis - zijn alle getuigen van wat wellicht het meest restrictieve land ter wereld is.

  • Vanaf 17 juni 2018 is de expo te zien in Museum Helmond, onder de titel van het boek: "D.P.R. Korea Grand Tour"

 

Neem voor meer informatie over de Nederlands-Belgische culturele agenda ook zeker hier een kijkje:

 

- Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Nederland

Afvaardiging van het Waalse Gewest en van de Franse Gemeenschap van België 

Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond

Vlaams-Nederlandse huis De Buren 

- Belgische Vriendenkring in Den Haag