Ambassade en Consulaten van België in Nederland
Home Consulaire diensten Aanvraag Paspoorten Een paspoort aanvragen met registratie van uw biometrische gegevens bij een Belgische gemeente

Een paspoort aanvragen met registratie van uw biometrische gegevens bij een Belgische gemeente

Sinds 01/01/2018 kan u als Belg wonende in het buitenland een paspoort aanvragen bij een gemeente in België.

Let op: Uw aanvraag ingediend bij de gemeente moet steeds door de Ambassade in Den Haag (waar u zich vooraf heeft ingeschreven) worden goedgekeurd. Het is mogelijk dat de Ambassade hiervoor met u contact opneemt met de vraag bijkomende bewijsstukken aan te leveren. Om eventuele vertragingen in de procedure te vermijden raden we aan om deze Ambassade op de hoogte te brengen zodra de aanvraag ingediend wordt.

Waar in België ?

  • Bij de gemeente van uw laatste woonplaats in België.
  • Indien u in België geboren bent, maar er nooit heeft gewoond, gelieve een reispas in de gemeente van geboorteplaats aan te vragen.
  • Indien u in het buitenland bent geboren en nooit in België heeft gewoond, gelieve een paspoort in eender welke gemeente aan te vragen.

Aanvraagprocedure

  • Voor informatie in verband met het maken van een afspraak of de nodige documenten/foto’s, raden we aan om contact op te nemen met de Belgische gemeente.
  • Het is het gemeentebestuur waar u uw biometrische gegevens heeft laten registreren die u het paspoort zal afleveren eenmaal het is aangemaakt. U zal het daar persoonlijk moeten afhalen.
  • De betaling gebeurt ter plaatse bij het gemeentebestuur!