Ambassade en Consulaten van België in Nederland

België in Nederland

Welkom op de website van de ambassade en het consulaat!

Welkom op onze website!

U bent een Belg die onlangs naar Nederland is verhuisd en u wilt zich inschrijven op de ambassade in Den Haag? U reist als toerist door Nederland en uw identiteitskaart werd gestolen? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website houdt u ook op de hoogte van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Nederland gelden en informeert u over de actualiteit van het buitenlandse beleid van België, culturele evenementen in België en Nederland en andere nuttige informatie.

Wilt u contact opnemen met onze ambassade? Neem dan een kijkje op deze pagina.

 

Sollicitatieoproep: Administratief expert(e) (secretariaat en organisatie)

De ambassade van België is op zoek naar een administratief expert(e) (secretariaat en organisatie) voor de politieke sectie. Deze positie is vacant vanaf 1 mei 2022 (initieel voor een periode van 12 maanden met nadien mogelijkheid tot een contract van onbepaalde duur). Meer informatie zie hier.

 

Online afsprakensysteem - Wachttijd 

Vanwege de coronaperiode heeft het Consulaat-generaal te Den Haag afgelopen jaar voor veiligheidsredenen slechts een beperkt aantal bezoekers per dag mogen toelaten. Sinds de versoepeling van de maatregelen is het nu weer mogelijk om meer personen tegelijk in de wachtruimte te verwelkomen. Deze restricties hebben echter een snelle opvulling van het afsprakensysteem veroorzaakt waardoor men nu rekening moet houden met een langere wachttijd dan u van ons gewend bent. We raden u aan om tijdig een afspraak in te plannen indien uw identiteitskaart of paspoort binnenkort vervalt. Wist u dat u ook in België terecht kan voor uw aanvraag voor identiteitskaarten of paspoorten? Meer informatie hierover vindt u op onze website.

 

Coronavirus COVID-19

Belangrijke maatregelen

Op dit moment moet u rekenen op extra wachttijd aan de telefoon. Heeft u vragen over reizen van en naar België ? Bekijk dan eerst onderstaande informatie en websites.

Het Belgisch reisadvies wordt per land voortdurend bijgewerkt in functie van de evolutie van de situatie. Iedereen wordt uitgenodigd om deze reisadviezen regelmatig te raadplegen.

Voor medische vragen en informatie over de Belgische lokale maatregelen kunt u de volgende websites bezoeken:

Voor meer informatie over het COVID-19 in Nederland, gelieve onderstaande website te raadplegen 
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

 

Consulaire diensten

Om de verspreiding van het COVID-19 tegen te houden, werkt de Ambassade van België op dit moment met een beperkt aantal afspraken. Het is nu weer mogelijk om een afspraak online te maken !

Gelieve voor uw bezoek op de Ambassade de volgende instructies goed door te nemen:

  • Meld u zo kort mogelijk vóór het tijdstip van uw afspraak aan en kom met zo min mogelijk personen.
  • Indien u de laatste twee weken ziek was of ziektesymptomen vertoonde wordt u verzocht niet langs te komen. Dit is tevens van toepassing indien u samenwoont met iemand die ziek is of onlangs contact heeft gehad met iemand die COVID-19 klachten had.
  • Controleer bij voorkeur uw temperatuur alvorens u naar de ambassade te begeven.
  • Draag een mondmasker en houd 1,5m afstand.
  • Bij het betreden van de ambassade worden handen gedurende 1 minuut gewassen of gebruik de beschikbare alcoholgel.

 

Nieuwe biometrische eID kaarten

 

Bij deze brengt het consulaat-generaal van België te Den Haag u op de hoogte dat alle door de EU-lidstaten afgegeven nieuwe identiteitskaarten uiterlijk vanaf midden 2021 volgens de Europese reglementering de vingerafdrukken van 2 (wijs)vingers zullen moeten bevatten.

Sinds 21 juni 2021 dient u voor het aanvragen van een nieuwe elektronische identiteitskaart (e-ID) en/of een Kids-ID (als uw kind 6 jaar of ouder is) in persoon en op afspraak naar uw consulaat-generaal te komen.

U vindt hier alle belangrijke informatie over deze nieuwe procedure.

Vanwege de vele reacties op bovenstaande informatie moet u rekenen op extra wachttijd aan de telefoon en via email. Om u alvast verder te helpen werd er een FAQ opgesteld met alle meest gestelde vragen. Gelieve deze eerst goed te raadplegen voordat u contact opneemt met het consulaat-generaal.

 

Nieuws

28 apr

Van 2 tot 4 mei 2022 zullen Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin der Belgen een bezoek brengen aan Griekenland, op uitnodiging van de President van de Helleense Republiek, H.E. Katerina Sakellaropoulou.

20 Mar

21 maart is de Internationale Dag voor de uitroeiing van rassendiscriminatie. De herdenking ervan blijft actueel en noodzakelijk, omdat racisme, rassendiscriminatie, vreemdelingenhaat - net als de onverdraagzaamheid die ermee gepaard gaat - wereldwijd blijven bestaan. Ook vandaag nog is racisme diepgeworteld in de maatschappij, het overstijgt generaties en houdt ongelijkheid en marginalisering in stand.

18 Mar

De president van de Republiek Oostenrijk, Z.E. de heer Alexander Van der Bellen en First Lady, H.E. mevrouw Doris Schmidauer, zullen van 21 tot 23 maart een staatsbezoek aan België brengen. Dit is het eerste staatsbezoek tussen Oostenrijk en België sinds 1997, maar ook het eerste inkomende staatsbezoek aan België sinds het begin van de COVID-19-pandemie in 2020.

11 Mar

België zendt humanitaire hulp naar Slovakije en Moldavië via B-FAST, het Belgische mechanisme voor noodhulp, voor een totaalbedrag van 2 miljoen euro. Voor Slovakije gaat het om sanitair materiaal (FFP2-maskers als schenking van de FOD Volksgezondheid) en eerstehulpmateriaal (generatoren, veldbedden, matrassen, dekens). Voor Moldavië gaat het ook om eerstehulpmateriaal voor noodsituaties: tenten, generatoren en hygiënekits.

02 Mar

België stuurt via het noodhulpmechanisme B-FAST humanitair materiaal naar Oekraïne. Het betreft shelter-materiaal aangepast aan koude omstandigheden met o.a. tenten, dekens en sanitaire kits. Hiermee komt ons land tegemoet aan de hulpvraag die Oekraïne heeft ingediend bij het EU-mechanisme voor de civiele bescherming (UCPM) voor bijstand na de Russische militaire invasie in Oekraïne. België wil zijn solidariteit betuigen met de Oekraïense bevolking, die het zwaar te verduren heeft.