Ambassade en Consulaten van België in Nederland

België in Nederland

Welkom op de website van de ambassade en het consulaat!

Welkom op onze website!

U bent een Belg die onlangs naar Nederland is verhuisd en u wilt zich inschrijven op de ambassade in Den Haag? U reist als toerist door Nederland en uw identiteitskaart werd gestolen? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website houdt u ook op de hoogte van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Nederland gelden en informeert u over de actualiteit van het buitenlandse beleid van België, culturele evenementen in België en Nederland en andere nuttige informatie.

Wilt u contact opnemen met onze ambassade? Neem dan een kijkje op deze pagina.

 

Sollicitatieoproep

De ambassade van België is op zoek naar een polyvalente receptionist/telefonist (M/V) vanaf 15 november 2021. Meer informatie hier

 

Online afsprakensysteem - Wachttijd 

Vanwege de coronaperiode heeft het Consulaat-generaal te Den Haag afgelopen jaar voor veiligheidsredenen slechts een beperkt aantal bezoekers per dag mogen toelaten. Sinds de versoepeling van de maatregelen is het nu weer mogelijk om meer personen tegelijk in de wachtruimte te verwelkomen. Deze restricties hebben echter een snelle opvulling van het afsprakensysteem veroorzaakt waardoor men nu rekening moet houden met een langere wachttijd dan u van ons gewend bent. We raden u aan om tijdig een afspraak in te plannen indien uw identiteitskaart of paspoort binnenkort vervalt. Wist u dat u ook in België terecht kan voor uw aanvraag voor identiteitskaarten of paspoorten? Meer informatie hierover vindt u op onze website.

 

Coronavirus COVID-19

Belangrijke maatregelen

Op dit moment moet u rekenen op extra wachttijd aan de telefoon. Heeft u vragen over reizen van en naar België ? Bekijk dan eerst onderstaande informatie en websites.

 • Vaccinatie in Nederland | Bent u nog niet ingeschreven in een gemeente/ tijdelijk woonachtig in Nederland en wenst u zich hier te laten vaccineren? Maak een afspraak met het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid via dit nummer +31 (0) 800-7070. Meer informatie kunt u vinden op deze website: Ik ben tijdelijk in Nederland. Kan ik in Nederland een coronavaccinatie krijgen? | Rijksoverheid.nl.
   
 • Bekijk hier het verslag van het Overlegcomité (04/06/2021) : Overlegcomité: vrij en veilig reizen tijdens de zomer | Crisiscentrum
 • Alle niet-inwoners vanaf 12 jaar die vanuit een rode zone naar België reizen, moeten verplicht een recent negatief PCR-testresultaat (niet ouder dan 72 uur) kunnen voorleggen.
 • ALLE reizigers naar België, ongeacht het gekozen transportmiddel, moeten ten vroegste 48 uur voorafgaand aan de aankomst in België het Passagier Lokalisatie Formulier invullen.

  -> De verplichte PCR-test en PLF zijn niet van toepassing indien er sprake is van een verblijf van minder dan 48u in een rode zone of in België.

Het Belgisch reisadvies wordt per land voortdurend bijgewerkt in functie van de evolutie van de situatie. Iedereen wordt uitgenodigd om deze reisadviezen regelmatig te raadplegen.

Voor medische vragen en informatie over de Belgische lokale maatregelen kunt u de volgende websites bezoeken:

Voor meer informatie over het COVID-19 in Nederland, gelieve onderstaande website te raadplegen 
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

 

Consulaire diensten

Om de verspreiding van het COVID-19 tegen te houden, werkt de Ambassade van België op dit moment met een beperkt aantal afspraken. Het is nu weer mogelijk om een afspraak online te maken !

Gelieve voor uw bezoek op de Ambassade de volgende instructies goed door te nemen:

 • Meld u zo kort mogelijk vóór het tijdstip van uw afspraak aan en kom met zo min mogelijk personen.
 • Indien u de laatste twee weken ziek was of ziektesymptomen vertoonde wordt u verzocht niet langs te komen. Dit is tevens van toepassing indien u samenwoont met iemand die ziek is of onlangs contact heeft gehad met iemand die COVID-19 klachten had.
 • Controleer bij voorkeur uw temperatuur alvorens u naar de ambassade te begeven.
 • Draag een mondmasker en houd 1,5m afstand.
 • Bij het betreden van de ambassade worden handen gedurende 1 minuut gewassen of gebruik de beschikbare alcoholgel.

 

Nieuwe biometrische eID kaarten

 

Bij deze brengt het consulaat-generaal van België te Den Haag u op de hoogte dat alle door de EU-lidstaten afgegeven nieuwe identiteitskaarten uiterlijk vanaf midden 2021 volgens de Europese reglementering de vingerafdrukken van 2 (wijs)vingers zullen moeten bevatten.

Sinds 21 juni 2021 dient u voor het aanvragen van een nieuwe elektronische identiteitskaart (e-ID) en/of een Kids-ID (als uw kind 6 jaar of ouder is) in persoon en op afspraak naar uw consulaat-generaal te komen.

U vindt hier alle belangrijke informatie over deze nieuwe procedure.

Vanwege de vele reacties op bovenstaande informatie moet u rekenen op extra wachttijd aan de telefoon en via email. Om u alvast verder te helpen werd er een FAQ opgesteld met alle meest gestelde vragen. Gelieve deze eerst goed te raadplegen voordat u contact opneemt met het consulaat-generaal.

 

Nieuws

13 okt

Op maandag 11 en dinsdag 12 oktober nam België, samen met negen andere lidstaten en de Europese Commissie, deel aan een zitting van het Hof van Justitie van de Europese Unie (HJEU) om het Europees Parlement en de Raad van de EU te steunen bij hun verdediging van het conditionaliteitsmechanisme voor de Rechtsstaat. Dit mechanisme wordt door Polen en Hongarije aangevochten voor het HJEU.

10 okt

Ter gelegenheid van de 19de Europese en Werelddag tegen de doodstraf, herhaalt vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès dat België zich blijft inzetten voor de universele afschaffing van de doodstraf.

08 okt

Vandaag, vrijdag 8 oktober, gaf vice-eersteminister en minister voor Europese Zaken Sophie Wilmès in aanwezigheid van Europees Commissaris Didier Reynders het startschot voor het Belgische deel van de Conferentie over de Toekomst van Europa (COFEU) – een reeks Belgische evenementen die het hele najaar zullen plaatsvinden.

05 okt

Net zoals in 2019 en in 2020, kent België ook dit jaar opnieuw 2 miljoen euro toe aan de VN Ontmijningsdienst (UNMAS) voor zijn activiteiten in Irak en Syrië. Deze middelen werden de voorbije jaren gebruikt voor onder meer mijnopruiming, risico-educatie en slachtofferhulp en dragen zo bij aan het verlichten van de noden van de burgerbevolking. In Irak werd bijvoorbeeld mede dankzij onze bijdrage ingezet op gemengde ontmijningsteams, met vrouwen en mannen.

04 okt

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel Sophie Wilmès is tevreden dat België 1.607.508 euro toekent aan het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) voor de preventie van nucleaire proliferatie en de versterking van de civiele nucleaire samenwerking.